Sjoerd Minnema helpt bij het verwezenlijken van een gezond werkproces

Knelpunten in het werk aangepakt met bedrijfsfysiotherapie

Al 18 jaar helpt Sjoerd Minnema Dar (Dienst afvalverwerking)

Afval inzamelen, gladheid bestrijden, riolen reinigen. Allemaal fysiek zwaar werk, zelfs met het huidige moderne materieel. Juist voor deze banen is een goede werkwijze belangrijk. Daarom schakelde het afvalinzamelings- en reinigingsbedrijf Dar uit Nijmegen Sjoerd Minnema van Bijleveld Vitaal in. De bedrijfsfysiotherapeut trok het werkpak aan en ging mee op de wagens. Zo kon hij adequaat inspelen op de knelpunten.

Inzetten op bewustwording en eigen verantwoordelijkheid

Achtien jaar geleden deed Dar voor het eerst een beroep op bedrijfsfysiotherapeut Sjoerd Minnema. “Ons te hoge verzuimpercentage moest omlaag”, zegt Peter Cuppen, manager HRM van Dar, “maar meer nog wilden we inzetten op preventie. De aanpak van Sjoerd van meewerken, filmen en vervolgens in sessies bespreken en laten zien hoe je het lichaam minder belast, werkt echt. Het ziekteverzuim daalde structureel, maar afgelopen winter liep het verzuim op de afdeling afvalinzameling helaas weer op. Een aantal mensen was door fysieke klachten langdurig uitgeschakeld en dat baarde ons zorgen.”

Het helpt echt niet om een stel afvalzakken neer te leggen en een presentatie te geven. Het werkpak aan, meelopen, observeren, filmen, advies geven, dan ben je een van de mannen.

~ Sjoerd Minnema ~

Met het werkpak aan, loopt Sjoerd Minnema mee met de Dar medewerkers

Inzetten van 'participerende observatie' geeft zicht op risico's

Meewerken met de mannen van Dar geeft zicht op het ontstaan van rugklachten. Vervolgens bied Sjoerd handigheidjes, hoe de mannen beter kunnen werken.
Door letterlijk mee te lopen met de Dar medewerkers, wordt hij één met hen. Hij houdt hen vervolgens een spiegel voor hoe ze beter kunnen.

 

 

Dat Sjoerd meegaat op de wagens is essentieel en wordt gewaardeerd. Met de filmopnames en het bespreken van werktempo en houdingen houdt hij de mensen als het ware een spiegel voor. Het zorgt voor een stuk bewustwording. Soms is het confronterend, maar het werkt beter dan met z’n allen in het instructielokaal luisteren naar iemand die vertelt hoe het moet. En herhaling is belangrijk, anders vervaagt de kennis en werkt het niet. Het project is net afgelopen, dus de resultaten zijn nog niet bekend. Bij een aantal mensen zijn wel de ogen geopend. Ook het management zag aan de hand van het beeldmateriaal dat de arbeidsomstandigheden op onderdelen nog wel kunnen worden verbeterd.”

 

logo van DAR afvalverwerking. Wij werken al jaren samen

Peter Cuppen, voormalig hoofd P&O bij Dar, schreef een review over het werk van Sjoerd Minnema. Als u op het Dar-logo klikt vindt u die