Mevrouw Denie is blij met begeleiding bij etalagebenen

5 Maanden geleden ben ik gestart met looptherapie. Dit omdat ik last heb van etalagebenen. Het ziekenhuis stelde me voor de keuze:  opereren of looptherapie.
De keuze was snel gemaakt en gelukkig kon ik binnen een paar dagen al bij Ilse van der Zee terecht.

Lopen, lopen en nog eens lopen

Een jaar geleden had mijn huisarts mij al aangeraden om veel te gaan lopen, lopen, lopen en nog eens lopen. Iedere dag liep ik braaf mijn rondje, met na 100-200 meter vreselijke pijn in mijn kuiten en hopend op een rood stoplicht, een ontmoeting of iets dergelijks, zodat ik even rust kon houden. Mijn wandelingen werden korter en de fiets aantrekkelijker. Toch bleef ik lopen, maar helaas zonder resultaat.

Ilse leerde mij lopen met pijn: afwisseling van stappen en tempo, voetafwikkeling enz. enz. Bij de buitentraining, waarbij we samen buiten liepen, kreeg ik vooral psychische ondersteuning en positieve stimulans.

Fijne ondersteuning en een positieve stimulans

Sinds ik gestart ben met 2 maal per week looptraining onder begeleiding van Ilse, ging het snel “crescendo”. Door haar aanwijzingen en oefeningen ging ik per week vooruit. Ik werd gewezen op houding, looptechniek, informatie over anatomie en bewegen, leefstijl en medicijngebruik.
Ilse leerde mij lopen met pijn: afwisseling van stappen en tempo, voetafwikkeling enz. enz. Bij de buitentraining, waarbij we samen liepen, kreeg ik vooral psychische ondersteuning en positieve stimulans.

In mijn eentje lukte het niet. Met de looptherapie wel

Al jaren en jaren sport ik 3 keer per week. Ik doe fitness, tai chi en zwemmen. En toch kreeg ik het niet klaar om zelf van mijn etalagebenen af te komen. Nu heb ik goede hoop om over een paar maanden zonder pijn minstens 5 kilometer te kunnen lopen.

Oproep aan huisartsen van Nijmegen

Ik wil alle huisartsen aanraden: verwijs alle patiënten met etalagebenen naar een oefentherapeut. Want lopen en leren lopen met pijn zijn twee verschillende dingen.

Tenslotte wens ik alle mensen met etalagebenen een therapeute als Ilse toe.

Van 200 meter naar 5 km! Looptherapie werkt bij claudicatio-klachten