De computer en het beeldscherm zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We werken bijna allemaal met een pc, laptop, tablet of smartphone door de toegenomen kennis-industrie. Bovendien zitten we met ons allen steeds meer. Waarschijnlijk op het moment dat u dit leest, in de auto, op de bank voor uw TV enz.

Die technische ontwikkelingen zijn allemaal prachtig, als we ze goed gebruiken. En daar zit wel de crux. Want veel mensen zijn zich niet bewust wat al het zitten en het bezig zijn met beeldschermen met ons lichaam en gezondheid doen. Daarom leggen we de risico’s uit en laten u zien wat u kunt doen om gezond met uw lichaam om te gaan.

Zitten is zó slecht voor ons…

Er wordt wel gezegd dat zitten het nieuwe roken is! En zeggen deskundigen: ‘zitten is dodelijk’. In de video hieronder wordt dit uitgelegd.

Klachten door het werk

Al ons zittende werk vormt dus een groot risico voor de gezondheid. Vooral rugklachten en zogenaamde KANS (klachten aan arm, nek en schouders) zijn berucht.

Goede werkplekken die op de juiste manier zijn ingesteld, kunnen verergering van al ontstane klachten afremmen of soms zelfs terugdraaien. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn voor medewerkers om aangepaste randapparatuur te gebruiken.

Werknemers die goed op de hoogte zijn van de risico’s zijn meer bereid om iets te doen aan hun eigen gedrag. Wij hielpen de gemeente Nijmegen bij het maken van een filmpje voor intranet waarin medewerkers stap voor stap konden volgen hoe ze hun werkplek goed kunnen instellen.

Het Nieuwe Werken

Bij steeds meer bedrijven kunnen medewerkers tijd- en plaats onafhankelijk werken: in een bankje op het park, in de trein of bus, thuis aan de keukentafel, allerlei varianten zijn mogelijk. Waar bedrijven vaak fors investeren in ergonomisch meubilair denken medewerkers daar thuis vaak niet aan, met alle risico’s van dien.

 Zo zorgt u er zelf voor dat u klachten voorkomt

Gelukkig kunt u vaak heel eenvoudig de plek waarin u werkt aanpassen. Het tekenfilmpje hieronder laat zien, hoe