Looptraining begint op de loopband en later gaat Ilse van der Zee mee naar buiten om te oefenen

Wat is claudicatio intermittens?

Bij claudicatio intermittens krijgen patiënten tijdens het lopen pijn, kramp of een doof of moe gevoel in het been. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden. Na stilstaan verdwijnen de klachten. Als het lopen wordt hervat beginnen de klachten na eenzelfde loopafstand opnieuw.
Tijdens het lopen hebben de spieren extra zuurstof nodig. Zuurstof zit in het bloed en wordt door de bloedvaten aangevoerd. Bij claudicatio intermittens zijn de bloedvaten van het been vernauwd. Als patiënten dan gaan lopen, stroomt er te weinig bloed door het been. De spieren krijgen te weinig zuurstof en daardoor krijgen zij klachten.

Dit kunt u er aan te doen

De doorstroming van het been is te verbeteren door te stoppen met roken, het cholesterol te verlagen en te wandelen. Als u wilt stoppen met roken, kunnen wij u hierin ondersteunen. Vaak lukt het stoppen dan beter. Naast voedingsadviezen krijgt u zonodig medicijnen om het cholesterol in uw bloed te verlagen. Op deze pagina gaat het vooral om het wandeladvies.

Wat is ClaudicatioNet en wat heeft u er aan?een afbeelding van de website over etalagebenen

ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet wil hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland.

Het behandelprogramma maken wij – samen met u – op maat.