Tips beeldschermwerk
risico’s van beeldschermwerk en tips om klachten te voorkomen
De computer en het beeldscherm zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We werken bijna allemaal met een pc, laptop, tablet of smartphone. Bovendien zitten we steeds meer. Als we alle technische ontwikkelingen goed gebruiken zijn ze heel behulpzaam. En daar zit wel de crux. Want veel mensen zijn zich niet bewust wat het vele zitten en het bezig zijn met beeldschermen met het lichaam en de gezondheid doen.
Zitten is zó slecht voor ons…
Er wordt wel gezegd dat zitten het nieuwe roken is! ‘Zitten is dodelijk’ zeggen deskundigen. In de video hieronder wordt dit uitgelegd.
Klachten door het werk
Ons zittende werk vormt een groot risico voor de gezondheid. Vooral rugklachten en klachten aan arm, nek en schouders (zogenaamde KANS-klachten) komen veel voor.
Goede werkplekken die op de juiste manier zijn ingesteld kunnen verergering van al ontstane klachten afremmen of soms zelfs terugdraaien. In sommige gevallen kunnen ergonomische hulpmiddelen uitkomst bieden.
Werknemers die goed op de hoogte zijn van de risico’s zijn meer bereid om iets te doen aan hun eigen gedrag. Wij hielpen de gemeente Nijmegen bij het maken van een filmpje voor intranet waarin medewerkers stap voor stap konden volgen hoe ze hun werkplek goed kunnen instellen. Ook geven we individuele online thuiswerkplekchecks via Facetime of MS Teams.
Het Nieuwe Werken
Sinds maart 2020 werken veel medewerkers thuis. Waar bedrijven zelf vaak fors investeren in ergonomisch meubilair, denken medewerkers daar als ze thuis of elders werken vaak niet aan. Dit levert het risico op dat klachten ontstaan of verergeren.
Zo zorg je er zelf voor dat je klachten voorkomt
Gelukkig kun je vaak heel eenvoudig de plek waarin je werkt aanpassen. Het tekenfilmpje hieronder laat zien hoe.
Voorkom verzuim!
Dreigt jouw werknemer voor langere tijd uit te vallen, of is je werknemer regelmatig ziek? De eerste zes weken van verzuim zijn cruciaal. De Gedragsmatige fysieke training is erop gericht de werknemer te helpen met de klachten om te gaan. We werken hierbij regelmatig samen met onze psycholoog.
Kijk hier voor meer informatie.