ziektekosten
Je ziektekosten
Wil je weten wat jouw ziektekostenverzekering vergoedt? Op de website ZorgWijzer.nl vind je een overzicht van de vergoedingen per verzekeraar.
Alle aandachtspunten op een rijtje
- Op de website ZorgWijzer.nl vind je de vergoedingen van de ziektekosten per verzekeraar.
- Wij hebben contracten met ALLE zorgverzekeraars.
- Fysiotherapie en oefentherapie worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Dit gaat niet van het eigen risico af. De vergoeding verschilt per pakket.
Beweegzorg
Fysiotherapie en oefentherapie komen uit hetzelfde “potje”. Dit wordt ook wel Beweegzorg genoemd. Hieronder vallen alle behandelingen die wij aanbieden, ook McKenzie therapie en psychosomatische oefentherapie.
Vergoedingen
Kinderen tot 18 jaar krijgen 18 behandelingen per jaar vergoed. Dit gebeurt uit de basisverzekering.
De chronische lijst
- De overheid heeft een aantal aandoeningen op de zogenaamde ‘chronische lijst’ gezet. Dit betekent dat je therapie vanaf de 21e behandeling onbeperkt wordt vergoed uit de basisverzekering.
- Sommige verzekeraars vergoeden standaard ook de eerste 20 behandelingen als je een aanvullend pakket hebt. Kijk dit na of bel je zorgverzekeraar bij twijfel.
- Sommige pakketten kennen een wachttijd. De behandelingen worden dan bijv. pas 6 maanden na afsluiten van het pakket vergoed.
Als je al door een andere therapeut behandeld bent
LET OP! Als je voordat je bij ons in behandeling komt al door een andere therapeut bent behandeld in hetzelfde jaar, dan gaan die behandelingen van het totaal te vergoeden bedrag af. Praktijken kunnen verschillende tarieven hanteren, vraag dit na bij je vorige therapeut.
En als je onvoldoende verzekerd bent
- Als je meer behandelingen nodig hebt dan je verzekering vergoedt, kun je de behandeling op eigen kosten voortzetten. Kijk in onze tarievenlijst voor de tarieven die we hanteren.
- Je kunt ook op eigen kosten behandeld worden als je geen aanvullende verzekering hebt en ouder bent dan 18 jaar.
Géén verwijzing nodig voor behandeling
Je hebt geen verwijzing van een arts nodig om je te laten behandelen. Dat verandert niets aan de vergoeding door de verzekering. Het enige verschil is dat wij zonder verwijzing tijdens de eerste afspraak een screening doen met daarna een aanvullend intakegesprek en onderzoek. Met verwijzing is deze screening niet nodig.
Zo werkt een screening
Tijdens de screening stelt je therapeut allerlei vragen om te kunnen beoordelen of je meteen kunt beginnen met de behandeling. Soms kan dat niet:
- Als de therapeut je symptomen niet vertrouwt
- Als zij/hij toch meer informatie nodig heeft
- Of als de therapeut denkt dat de door ons geboden therapie niet de juiste behandeling voor jou is op dit moment.
In deze gevallen verwijst de therapeut je naar je (huis)arts.
Wat gebeurt er met de rapportage van je screening?
Je therapeut vat haar/zijn bevindingen samen in een rapportage van het onderzoek. Nadat jij het rapport hebt goedgekeurd sturen wij dit naar je huisarts. Zo is je huisarts op de hoogte van je klachten en dat je daarvoor bij ons in behandeling bent.
Als je (huis)arts oefentherapie adviseert, vraag dan om een verwijsbrief. Het scheelt je de kosten van een screening en wij kunnen snel met de behandeling beginnen.